HET VERHAAL ACHTER DE

Western Front Trail

Anno 2018 werd het plan gesmeed om een wandelroute te ontwikkelen langsheen de volledige Westerse frontlijn. Na talrijke meetings en afspraken met toeristische sectoren kwam de Western Front Way tot stand. Een Via Sacra die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog en haar meer dan 20 miljoen oorlogsslachtoffers levendig moet houden. De inspiratie komt uit een brief van Alexander Douglas Gillespie, een jonge soldaat die jammerlijk sneuvelde in 1915 bij de slag om Loos in Frankrijk. Drie maanden voordat hij stierf, schreef Alexander aan zijn oude schoolhoofd over de wandelroute en zijn droom.
 Een epische trailwalk langs de herdenkingssites uit de Groote Oorlog

De Via Sacra - Western Front Way loopt maar liefst 1.000 km langsheen No Man's land en de Westerse frontlijn. Vertrekkend vanuit Nieuwpoort tot aan Pfetterhouse aan de Frans-Zwitserse grens is het daarmee de langste wandelroute in Noordwest-Europa. De eerste 95 km loopt over Vlaamse bodem en verbindt Nieuwpoort met Diksmuide, Ieper en tenslotte Mesen. 

In navolging van de Western Front Way organiseert Wandelsport Vlaanderen vzw een nieuwe langeafstandswandelroute THE WESTERN FRONT TRAIL. De herdenking rond de Eerste Wereldoorlog levendig houden is de boodschap achter de Western Front Trail. Het traject komt voorbij de voornaamste herdenkingssites uit de Groote Oorlog.

Het logo 

De eerste fase van de wandelroute tussen Nieuwpoort en Ploegsteert is inmiddels afgerond en gemarkeerd voor wandelaars. In de Westhoek is de wandelroute aangeduid met een logo bestaande uit de vier herdenkingsbloemen: klaproos (Commonwealth), madelief (België), korenbloem (Frankrijk) en vergeet-me-niet (Duitsland).


 


KIES JOUW EPISCHE WESTERN FRONT TRAIL

Western Front Trail 

NIEUWPOORT - ZONNEBEKE 85km


De Western Front Trail 85km start ter hoogte van Westfront in Nieuwpoort. De ultieme uitdaging stapt via de IJzervalkte en Ypres Salient voorbij de bijzonderste oorlogssites uit de Eerste Wereldoorlog.

Western Front Trail

IEPER - ZONNEBEKE 
65km 


Startend in de nabijheid van de imposante Menenpoort in Ieper kom je via Ypres Salient, Mesen , Plugstreets en de Ieperse bossen voorbij de bijzonderste oorlogssites uit de Eerste Wereldoorlog. Eindmeet vormt het Passchendaele Museum. 

Western Front Trail

 IEPER - ZONNEBEKE 
38km  


De imposante Menenpoort in Ieper symbool van vrede en oorlog is het startpunt van de Western Front Trail 38km. Via de Ieperse groene gordel en het Provinciaal Domein de Palingbeek bereik je het Passchendaele Museum.

Western Front Trail 

ZONNEBEKE
10km


Proef de sfeer van de Western Front Trail met een plaatselijke wandeling in en rond het groenrijke Zonnebeke. Je stapt in het zog van de lange afstanden via the Road to Passchendaele en Tyne Cot Cemetery. 


They shall grow not old, as we that are left grow old

Age shall not weary them, nor the years condemn

At the going down of the sun and in the morning

We will remember them