HET VERHAAL ACHTER DE

Western Front Trail

Anno 2018 werd het plan gesmeed om een wandelroute te ontwikkelen langsheen de volledige Westerse frontlijn. Na talrijke meetings en afspraken met toeristische sectoren kwam de Western Front Way tot stand. Een Via Sacra die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog en haar meer dan 20 miljoen oorlogsslachtoffers levendig moet houden. De inspiratie komt uit een brief van Alexander Douglas Gillespie, een jonge soldaat die jammerlijk sneuvelde in 1915 bij de slag om Loos in Frankrijk. Drie maanden voordat hij stierf, schreef Alexander aan zijn oude schoolhoofd over de wandelroute en zijn droom.
 Een epische trailwalk langs de herdenkingssites uit de Groote Oorlog

De Via Sacra - Western Front Way loopt maar liefst 1.000 km langsheen No Man's land en de Westerse frontlijn. Vertrekkend vanuit Nieuwpoort tot aan Pfetterhouse aan de Frans-Zwitserse grens is het daarmee de langste wandelroute in Noordwest-Europa. De eerste 95 km loopt over Vlaamse bodem en verbindt Nieuwpoort met Diksmuide, Ieper en tenslotte Mesen. 

In navolging van de Western Front Way organiseert Wandelsport Vlaanderen vzw een nieuwe langeafstandswandelroute THE WESTERN FRONT TRAIL. De herdenking rond de Eerste Wereldoorlog levendig houden is de boodschap achter de Western Front Trail. Het traject komt voorbij de voornaamste herdenkingssites uit de Groote Oorlog.

Het logo 

De eerste fase van de wandelroute tussen Nieuwpoort en Ploegsteert is inmiddels afgerond en gemarkeerd voor wandelaars. In de Westhoek is de wandelroute aangeduid met een logo bestaande uit de vier herdenkingsbloemen: klaproos (Commonwealth), madelief (België), korenbloem (Frankrijk) en vergeet-me-niet (Duitsland).


 


KIES JOUW EPISCHE WESTERN FRONT TRAIL

Western Front Trail 

MESEN - NIEUWPOORT 85km

De Western Front Trail 85km start vanuit Mesen, de kleinste stad van België. De ultieme uitdaging komt voorbij alle bijzondere oorlogssites uit de Eerste Wereldoorlog.

Western Front Trail

IEPER - NIEUWPOORT 60km

Een 60 km uitdaging met start aan de imposante Menenpoort in Ieper. Je komt voorbij een aantal bijzondere oorlogssites en eindigd je wandeling aan Westfront Nieuwpoort. .

Western Front Trail

DIKSMUIDE - NIEUWPOORT  

De mini versie van de epische Western Front Trail, Startend in de schaduw van de IJzertoren ontdek je de bijzondere oorlogssites van het IJzerfront tot aan Westfront Nieuwpoort.


They shall grow not old, as we that are left grow old

Age shall not weary them, nor the years condemn

At the going down of the sun and in the morning

We will remember them